Kukaan ei ajatellut nopeaa romanttista voittoa

Ne, joita eilen tuhannet stadionit saivat suosionosoituksille (ja jo vuonna 1901 yli 110 tuhatta ihmistä kävi Englannin jalkapalloliiton Cupin viimeisessä ottelussa – heti kun he sopivat stadionille, jota ei selvästikään ole mukautettu tällaiseen pyhiinvaellusmatkaan, Jumala tietää …), sen todelliset jalkapallotähdet aikakausi – ei epäröinyt muuttua kasvottomiksi yksityishenkilöiksi, suostui jäädyttämään ja mädäntymään kaivoksissa ja komentajan ensimmäisestä pyynnöstä lähtemään hyökkäykseen jatkuvan tykkimäärän alla.

Pitkät, voimakkaat brittiläiset soturit – kuten Oorfene Deucen puisotilaat – heitettiin turvallisesti Eurooppaan, mutta toisin kuin analyytikot katsovat, sota ei päättynyt siihen. Ensimmäisen maailmansodan ensimmäinen joulu tuli, ja oikeudenmukaisuus ei jostain syystä halunnut voittaa, ikäänkuin viivästyttää voittoaan. Sen sijaan, kuten se oli ennen Troyn muuria, Euroopan peltojen yläpuolella oli jumala Ares – hullu, holtiton, verenhimoinen armoton sodan jumala. Ares ei välitä – kuka aloitti ensin ja kenellä ei ollut minnekään mennä, kuka on totuuden ja kuka isoäidin puolesta. Hän provosoi, työntää otsaansa, puhaltaa pilleen joukkomurhan alkamisesta ja, tiedä itsesi, kiertää veristä lihamyllyään – jossa oikeat ja syylliset sekä pyhät ja roistot on jauhettava.

Ares oli tyytymätön ja, kun hänellä oli käsillä uusia joukkotuhovälineitä ja ennen kaikkea konekivääri, hän laski vakavan juhlan.

Joulukuuhun 1914 mennessä vain kuuden kuukauden kestänyt sota oli jo ylittänyt kaikki historian aiemmat taistelut uhrien lukumäärän suhteen. Sommen taistelun päivinä kuoli enemmän ihmisiä kuin koko Englannin ja Ranskan välisessä sadan vuoden sodassa.

Kukaan ei ajatellut nopeaa romanttista voittoa. Piti tappaa tai tappaa päivittäin. Työ on haitallista, vaikkakin lounastaukoilla. Sodan ensimmäisen vuoden joulukuun loppuun mennessä uuden tyyppisen teurastuksen osanottajat alkoivat väsyä. Sensaatioiden tarkkuus on mennyt, propaganda on tullut tylsää, viha on himmentynyt. Ja sitten paavi kehotti olemaan ampumatta jouluna.