Nyt voimme sanoa yhden: se oli sen arvoista

Hän lensi tuhansia mailia. Hänen pitkä matka oli yksinäinen. “En halunnut lähteä”, Mickey sanoi. Hänen oli kuitenkin tehtävä tämä, koska hän haaveili pelaamisesta huippuklubissa ja pääsystä suurille areenoille parhaita kilpailijoita vastaan.

Ensin hän suostui menemään Metallurgiin kuudeksi kuukaudeksi, jonka armenialainen omistaja vakuutti, että Mkhitaryan palaa kotiin, jos hän ei voi asettua sinne. Henry piti tätä uransa ensimmäisenä vakavana haasteena.

Kun hän muutti Shakhtar Donetskiin, hän asui klubin harjoittelupaikassa. Joukkuetoverit keksivat hänelle lempinimen – presidentti. Vain Dortmundissa Mkhitaryan suostui ottamaan joukkueen tarjoaman asunnon. Se oli silti vaikeaa. Henry totesi tarvitsevansa vuoden ymmärtääkseen saksan kielen ja 18 kuukautta puhuakseen sitä.

Nyt voimme sanoa yhden: se oli sen arvoista. Mkhitaryania pidetään jo maansa parhaana pelaajana. Erottuaan ottelusta Ajaxia vastaan, hänestä tuli ensimmäinen armenialainen jalkapalloilija, joka teki maalin Euroopan turnauksen finaalissa. Ja ensimmäinen, joka voitti tämän pokaalin.

Hänen silmissään se on enemmän kuin pieniä asioita. Hän sanoi aina, että ulkomailla oleva pelaaja on hänen maansa edustaja. Henry on Armenian suurlähettiläs. Viimeisen pillen jälkeen Manchester Unitedin keskikenttäpelaaja otti maansa lipun näyttääkseen kaikille, kuka hän todella on. Hän omistautui voiton ei itselleen, vaan kansalleen. Tämä on kaikki Mkhitaryan.

“Missä tahansa armenialaiset tulevat, he luovat ympärilleen uuden armenian”, Mickey päätyi tähän johtopäätökseen. Hän käy Armenian kirkossa ja tavernassa. Tämä on hänen talon kaiku. “Uusi Armenia sijaitsee Manchesterin keskustassa vieressäni”, sanoi keskikenttäpelaaja.

“Uusi Armenia sijaitsee Manchesterin keskustassa vieressäni.” Kuinka Henry Mkhitaryanista tuli kotimaansa personifikaatio Kuva: NU, UEFA

Hän etsii muita muistutuksia kotimaastaan. ”Promise” on elokuva Armenian kansanmurhasta vuonna 1915, viimeinen, jota Mkhitaryan katseli elokuvassa. Tämä on aihe, jonka hän oppi koulussa. Se on edelleen keskeinen kaikille armenialaisille. Henry ei keskustellut lupauksesta joukkuetovereidensa kanssa, koska he eivät olleet kiinnostuneita hänestä. Elokuva todella osui jalkapalloilijaan. ”Katselun aikana se satutti minua. Toisaalta olen ylpeä siitä, että olen armenialainen ”, Mkhitaryan sanoi.